Gratis Proefles

Middels een gratis proefles heb je de mogelijkheid om eerst kennis te maken met het volgen van een rijles bij Rijschool Beemster. Deze proefles is vrijblijvend dus verplicht je niet tot het afnemen van lessen. De proefles duurt 45 min.

Intake

Als je graag een wat langere proefles wilt volgen kun je kiezen voor de intake. Deze duurt 100 min.

Tijdens deze eerste les start je direct achter het stuur en maak je kennis met de instructeur en het voertuig. Aan het einde van de les worden de leeronderdelen besproken en krijg je een indicatie van het aantal benodigde rijlessen.

Vervolgens wordt er gekeken welk pakket het beste bij je past en indien wenselijk plannen we meteen vervolglessen in en ontvang je de leskaart met info.

Tussentijdse toets

Voordat je het praktijkexamen ingaat kun je de vorderingen testen middels een tussentijdse toets. Een examinator van het CBR zal het werkelijke examen dan zoveel mogelijk nabootsen. Je kunt het zien als een examen waarvoor je niet kan slagen of zakken. Wel weet je op ongeveer driekwart van je rijopleiding exact hoe dat eruit gaat zien. Na afloop wordt het geheel besproken en geeft de examinator je nog wat tips en verbeterpunten mee.  Verder is het wennen aan het rijexamen ook een hele goede manier om eventuele nervositeit weg te nemen. Onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) heeft uitgewezen dat de slagingskans door zo’n toets  met 20% toeneemt. Dit wordt daarom aangeraden.

Wat je moet meenemen naar de tussentijdse toets:   

 • geldig identiteitsbewijs 
 • geldig theoriecertificaat  (1,5 jaar geldig)
 • oproepformulier
 • zelfreflectie formulier

Gezondheidsverklaring

In de gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) worden vragen gesteld over je gezondheid. Deze verklaring kan je via www.mijn.cbr.nl invullen met je Digi-D. Het CBR beoordeelt jouw verklaring vervolgens en als deze akkoord wordt bevonden kunnen we een praktijkexamen invullen.

De gezondheidsverklaring kan het beste gelijk na de eerste rijles worden ingevuld.

Meer informatie kun je hier vinden.

Praktijkexamen CBR  (cat. B)

Vanaf 17 jaar mag je bij het CBR een praktijkexamen afleggen. Het praktijkexamen duurt 55 minuten. Als je daar de introductietijd en de toelichting op de uitslag achteraf van afhaalt, blijft er nog ongeveer 35 minuten over voor het daadwerkelijk rij-examen.

Tijdens het examen wordt met name getoetst of je de auto veilig en zelfstandig kunt besturen. Daarbij gaat het om de beheersing van de auto, je kijkgedrag, voorrang verlenen, of je de verkeersregels goed kunt toepassen op alle weggedeelten en of je voldoende inzicht hebt.

Een gedeelte van je examen, ongeveer 10 tot 12 minuten, bestaat uit  ‘zelfstandig route rijden’.

Dit kan op de volgende 3 manieren worden uitgevoerd:

 1. Naar een oriëntatiepunt rijden dat niet vooraf vastligt. Je moet het kunnen zien of misschien kennen en er vervolgens zonder aanwijzingen naar toe rijden. Daarbij is het niet het belangrijkste dat je er aankomt, maar wel dat je zelfstandig en veilig blijft autorijden.
 2. Een clusteropdracht. Dit zijn meerder routeopdrachten achter elkaar, vaak in combinatie met de ANWB routeborden.
 3. Door middel van het navigatiesysteem. Je mag dan een adres invoeren en er heen rijden.

Na afloop van het examen parkeer je de auto op het terrein van het CBR aan de Mississippidreef 151 te Utrecht en eenmaal boven aan tafel wordt de uitslag meteen bekendgemaakt. Het examen rijd je uiteraard in je eigen lesauto en als je wilt rijdt je instructeur ook mee. Hierin heb je de vrije keuze. Je instructeur is altijd aanwezig bij de introductie en de toelichting achteraf op het examen.

Wat je moet meenemen naar het examen:

 • geldig identiteitsbewijs
 • geldig theoriecertificaat  (1,5 jaar geldig)
 • oproepformulier
 • zelfreflectie formulier
 • indien aanwezig ook het adviesformulier van je tussentijdse toets.

Spoedcursus

Indien je een verkorte rijopleiding wilt volgen, zorg er dan voor dat je alvast in het bezit bent van een theoriecertificaat!

Schrijf je dan in voor een intake en afloop hiervan wordt het geheel besproken, kijken we wat er mogelijk is en plannen we het examen direct in.

Studentenkorting

Op vertoning van je studentenkaart krijg je 2% korting op je rijlessen.